pole-copy.jpg

Следствените органи са завършили разследването по наказателно дело срещу двама жители от Курагинскиярайон на Краснодарския край, обвинявани в отнемане на видеоапаратура на снимачна група на “Известия”, съобщава пресслужбата на Следствения комитет (СК) на Руската Федерация. “Наказателното дело с потвърдено обвинително заключение в най-скоро време ще бъде изпратено в съда за разглеждане по същество” – добавиха от ведомството. На заподозрените е предявено обвинение в извършване на престъпление, предвидено в алинея 3 на член 144 от Наказателния кодекс на Руската Федерация (възпрепятстване на законната дейност на журналист).

 

От материалите по делото е видно, че снимачна група на “МИЦ Известия” ООД е пристигнала в микрорайон “Обител на Изгрева” на Курагинския район в Красноярския край с цел подготовка на материал за репортаж. На 23 август 2020 г. в хода на срещата с един от ръководителите на религиозната организация “Църква на Последния Завет” от журналистите са били отнети видеоапаратура и мобилни телефони, като със заплахи ги принудили да сеоткажатот разпространение на информация.

През септември 2020 г. по нареждане на Централния районен съд в гр. Новосибирск е арестуван ръководителят на “Църквата на Последния Завет” Сергей Тороп (Виссарион) и дуги заподозрени по делото за създаване на религиозно обединение, чиято дейност е свързана с насилие над граждани.

Според версията на следствието, с цел извличане на доход от религиозна дейност, заподозрените са привличали парични средства на гражданите, а също така са упражнявалинадтях психологическо насилие, вследствие от продължителното въздействие на което на част от последователите на религиозната организация е била причинена тежка вреда на здравето.

Източник: https://iriney.ru/postsovetskie/vissarion/dvoe-adeptov-sektyi-vissariona-predstanut-pered-sudom-za-napadenie.html

Още по темата: https://www.znak.com/2021-03-23/kak_ezotericheskaya_kommuna_stala_tenevym_biznesom_reportazh_iz_sekty_vissariona_hrista