pole-copy.jpg

Кратка и скандална история на сциентологията

Настъпиха тежки времена за Църквата на сциентологията – култ, основан през1950 г. от писателя-фантаст Л. Рон Хъбард (Лафайет Роналд Хъбард). Организацията, която е завъртяла главата на Холивуд, от която са се бояли репортерите, и която е била толкова мощна, че е надделяла над Службата за събиране на данъци на САЩ, неочаквано е станала уязвима.

Документалните филми, заснети от журналистите Алекс Гибни (Изчистването: Сциентологията и затворът на вярата) и Луис Теру (“Моятсциентологическифилм”)въз основа на показанията на бивши сциентолози, са хвърлили светлина върху репресивната структура на секретната организация. Днес сциентологията е повод за насмешки. Нейната агониясе точи от десетилетияинай-после може да севиди края на една странна и куриозна история.

Л. Рон Хъбард

ДИАНЕТИКА (Dianetics)

Сектантските движения в Америка имат дълга и завидна история. Начело на много от тях са стояли хитроумни „духовни“предприемачи, такива като Карлос Кастанеда или Илайджа Мохамед. Но сциентологиятапритежава особен чар. В края на краищата, не всяко религиозно движение се е появилона бял святслед публикация на статия в списание Astounding Science Fiction (Поразяваща научна фантастика) (едно от най-влиятелните американски списания за фантастика през цялата история на фантастиката като самостоятелно направление в комерсиалната литература).

Хъбард е бил самоуверен, привличащ вниманието колоритенизмамник, чиито самохвални истории – че той бил кръвен брат на племето на Черноногите индианци (те не са имали такава церемония), ядрен физик (прекъснал обучението по специаността си граждански инженер) и награден военен герой (не е бил) – са били популярнина сцената на научната фантастика, много преди той да стане лидер на култ, и са били изчерпателно документирани в пълната биографична книга на Ръсел Милър “Месията без маска”.

Въпреки всичките му отблъскващи черти, историята на неговия живот е наистина увлекателна. Борещиятсе за утвърждаване беден писател-фантаст от щата Небраска става лидер на култ за милиарди долари, убеждавахиляди,че той е Буда, командва собствен флот иумира,криейки се от правителството на САЩ.

Произходът на сциентологията е нагледен пример, чене е задължителнокултовете да бъдатнепременнорелигиозни. Докато групата настойчивопретендира за религиозен статус, Хъбард е бил пределно наясно, че “религиознатанасоченост”е трябвало да бъде преследвана по две причини: първо, за да не го обвини УправлениетоИнспекциятана САЩ по санитарен надзор за качеството на хранителните продукти и медикаментитев шарлатански методи за лечение (сериозно обвинение: психоаналитикът ВилхелмРайх за същото е влязъл в затвора); второ – за да не плаща данъци.

Но, разбира се, култовете често нямат нищо общо с духовния живот: съществуват политически култове както при левите, така и при десните, а райхианското движение (движението на Райх) е възникнало от психоанализата.

Интересна, макар и ненапълноуникалнаспецификана сциентологията е фактът, че изначално тя е възникнала в качеството на метод за самоусъвършенстване. Такива книги като “Как да печелим приятели и да оказваме влияние на хората” на Дейл Карнеги и “Мисли и забогатявай” на Наполеон Хил са били бестселъри във времената на Голямата депресия, когато Хъбард е бил още млад. В началото на 50-те години на 20-ти век Дианетиката на Хъбард – текстът, от който е започнала сциентологията, си е съперничала с “Теорията на позитивното мислене” на Норман Винсент Пийл.

Не е чудно, че книгите за преуспяване, възникнали на вълната на психоаналитическия бум, са били така популярни. Дианетиката, заимствайки част от ранната абреакционна терапия на Фройд (разновидност на психотерапията, при която абреакцията (повторно преживяване на травматическо събитие) се използва за оказване на помощ на пациент, страдащ от посттравматическо стресово разстройство), част от „Общата семантика“на Алфред Коржибски и практическата хипноза, е превърнала поръчковия писарушкаР. Хъбардв гуру, който е направил психоанализата достъпна за масите.

Процедура по Дианетическа проверка

Дианетическата проверка (“преглед”) – патентованата от Хъбард форма на консултация – е заинтригувала читателите, дотолкова доколкото вместо да плащат сериозни суми на терапевт за години наред безрезултатна анализа, на адептите на Дианетиката им е стигала само книжка и приятел-проверител. Нещо повече, бил е обещан бърз терапевтичен ефект, доказателства за какъвто, разбира се, не са съществували.  

Но Дианетиката не изкарала дълго. На Хъбард му се удало да издаде бестселър и от писател-фантаст да се превърне в експерт по личностно развитие, но от своя успех той не се замогнал особено много. След две-три години славата на Дианетиката попреминала и останали само шепа верни последователи.

Дианетическият изследователски фонд на Хъбард (ДИФХ) обявил банкрут веднага след като бил привлечен в съда за упражняване на медицинска практика без разрешително. Хъбард напуснал фонда малко преди съдебното дело, избягвайки затвора, но загубил правата си върху Дианетиката.

Към 1952 г. той бил разорен, преминавайки през шумен бракоразводен процес с втората си жена, за която се оженил преди да се разведе с първата си съпруга, и отчаяно се нуждаел от нов проект. И ето как била основана Църквата на сциентологията.

ОПЕРИРАЩИТЕ ТЕТАНИ

Хъбард мъдро съчетал бизнеса със своите окултни интереси. В края на 40-те години на 20-тивек той се съюзява с пионера на ракетостроенето Джек Парсънс, който припечелвал като черен маг и бил ученик на Алистер Кроули. Това довело до създаването на мистическа религия, в която великите истини се откриват в зависимост от духовните нива. Сциентологията обаче изисквала за това пари, при това значителни.

За да държи практикуващите, както се казва„навъдичка“, Хъбард продължавал да измисля нови, по-високинива. Дианетиката теоретически завършвала на състоянието “клиър” (“чисто”), където човек уж се освобождавал от всички неврози. Сциентологията се утвърдила сконцепцията за “Опериращия тетан” (ОТ).

Хъбард периодично е представял ново равнище на ОТ за постоянните членове, мотивирайки ги с това, че всяка нова крачка гарантира още по-невероятни физически постижения.Сциентолозите на по-ниските нива наистина са считали, че висшестоящите притежават свръхспособности, например, че Том Круз умее да чете мисли.

Как е работило това в действителност: почти всеки бивш сциентолог съобщава, че най-добри резултати се постигали в началото на курса, в който се съчетавали здравият смисъл на действителните терапевтически идеи и процедури, предизвикващи лек хипнотичен транс. И когато членовете напредвали  към по-високите нива, ефектът видимо отслабвал.

Но по това време те вече са вложили във всичко това толкова големи ресурси, както в материален, така и в емоционален план, че често са обвинявали себе си в неспособността си да извлекат полза от тези нива, мислейки, че следващото ниво ще компенсира неуспеха от предходното.

Както се казва, колкото повече сте платили за нещо подправено, толкова по-склонни сте да вярвате, четое истинско. Онези от последователите, които са искали да достигнат до нивоОТ 3 – къдетосабилиудостояванида прочетат космическа опера, както в един от епизодите на “Южен Парк” – е трябвало да заплатят стотици хиляди долари за тази привилегия.

Не е ясно, дали Хъбард е считал себе си за мошеник, но с това, че той е бил гениален маркетолог едва лиможе дасе спори. След като преминал бумът с личностното развитие, той потърсил други пазари. На бизнесменитеим се втълпявало, че сциентологическите техники ще им помогнат да забогатеят – своего рода калифорнийска версия на Евангелието на просперитета (християнска протестантска идеология, събрала повече от 10 милиона последователи,която учи, че Бог е заинтересован в това, хората да бъдат финансово обезпечени, да имат отлично здраве, щастливи бракове и като цяло да живеят добре).

Хъбард също такае бил заинтересован от това още в началото да получи културен авторитет, и за това е привличал знаменитости, така чете да изпълняват ролята на посланици. Някои звезди,вероятно, са били впечатлениот факта, че сциентологията акцентира върху терапията, а не върху религията – няма смисъл да се покланяш на външно божество, нужно е да се съсредоточиш върху самоусъвършенстванетоси.След като се появила силна холивудска подкрепа, мрежовият характер на култа позволил да се привлекат нови последователи в индустрията.

От 70-те до 80-те години на 20-ти век сциентологията като че ли уловила духа на времето. И макар количеството на нейните привърженици да не е било толкова голямо – около сто хиляди активни последователи по време на разцвета и по-малко от тридесет хиляди в наше време – тя станала характерен щрихвкалифорнийския пост-хипи контра-културен пейзаж.

ПОЯВЯВАНЕТО НА МИЦКЕВИЧ

В края на 80-те години на 20-ти век вътре в организациятазапочнали същественипромени:  Хъбард починал през1986 г., и на младия Дейвид Мицкевич били нужни само няколко години, за да приведе всичко под свой контрол, но това едва либи ималонякаквозначение за сциентолзите, ако изключим появилата се вътре в църквата организация от провоенен тип– Морскатаорганизация (Sea Organization) (военната кариера на Хъбард по време на Втората световна война не била особено удачна – нейният връх е бомбардировка на пустинен остров до Мексико – но той е бил човек от Военновъздушните сили и е желаел неговите последователи да се приобщят към това). Имало изгледи, чесциентологиятащепроцъфтява известновреме.

Но в действителност култът се намирал в сериозен упадък от около четвърт век. Джеферсън Хоукинс – талантлив рекламен агент, който измислил знаменитите“вулканични”обявина Дианетиката през 80-те години на 20-ти век, които я издигнали отново до бестселъровите класации  – еимал достъп доинформация заброя на последователите. По негови изчисления, своя връх по бройдействащи членовеорганизацията е достигналав началото на90-те години на 20-ти век, около5 години след кончината на Хъбард, но оттогавапостепенно намалява.

Вероятно, това не следва да бъде голяма изненада. Култътна личността, обгръщащ Хъбард, може да се сравни със севернокорейскияпо екстремност; неговите по-фанатични адепти вярвали, челидерът име божествено същество, а той не се е опитвал особено да развенчае този мит. Затова всичко, което Хъбард е писал за сциентологията, се считало за непогрешимо писание.

Това не е нещо обичайно. Хъбард е удивително плодовит автор, който е ималсвоевижданепрактически повсички въпроси: от космологията до флористиката. В Морската организация (Sea Org) даже са ги принуждавалида изучават особеноститепри миене на автомобил, защото Хъбард бил написал методика за действие дори затози прост процес.

Такива стриктниправиласа пречелина сциентологията да серазвива. Доскоро, ръководството на организацията е изпозвало за свързване Телекс (Telex) (международната абонатна телеграфна връзка, позволяваща на абонатите да поддържат непосредствена взаимна връзка с помощта на телетайпните апарати). Възможно е това да е последната организация на планетата, която използва тази остаряла технология.

Още през 60-те години на 20-ти векХъбард заръчал строгона последователите си в политиката на управление да използват телекс-машини. Това също обяснява защо досега те са използвали аудиокасети, докато другите са възприели “си ди”-та (компакт дискове). Представителите на църкватана сциентолозитене са преминали на компакт дискове, докато целият свят не въвел цифровитефлашки.

Непогрешимите доктрини на Хъбард не винаги сабилитолкова забавни. В “Наука за оцеляване” (1951 г.), той излагасвоята„Тонова скала” на човешкитеемоции. В неятой свързвахомосексуалносттасъс “скритата враждебност”, подразбирайки, че Дианетичното обработване би могло успешно да лекува дори това състояние.

Товаоставафундаментално писание, и въпреки опитите на Джон Траволта да търси в негопо-нюансиранаинтерпретация,то все още формира сциентологическата култура. Култътомаловажавахомофобията на основателя си (възможное именно хомофобията да е сред причините синът на ХъбардКуентинда се самоубие през 1976 г.)– когато флиртува с холивудските последователи.

Дейвид Мицкевич

Тази доктринална твърдост е свързана с онова убеждение, че само Хъбард е способен да създаде нова “технология”. Това, разбира се, не е истина, но пионерите на сциентологията са приписвали някои идеи на Рон Хъбард. На практика обаче, повечето от технологиите на сциентологията са изобретени от Дейвид Мейо, но публикувани под името на Хъбард. Но Мейо отдавна вече го няма – той бил отлъчен при чистка в началото на 80-те години на 20-ти век – а при отсъствието на Хъбард, на никой вече не му достига хъса да сътворява нещо ново.

Това обяснява защо статистиката е достигнала своя връх в началото на 90-те години на 20-ти век – към този момент повечето ветерани, членуващи в организацията, са преминали всички нива и курсове, и буквално не са знаели какво друго да правят. Пирамидалната схема на Хъбард, която постоянно предлага на членовете си нови и нови нива, и обещава още по-невероятни постижения, повече не могла да поддържа себе си.

ПОВЕЧЕ ПАРИ – ПОВЕЧЕ ПРОБЛЕМИ

Ще добавим към това и новия лидер Дейвид Мицкевич, който никога не е разбирал особено и не е бил заинтересован в сциентологията. Той е искал да контролира организацията и нейното богатство, а е получил властта не защото е бил особено фанатичен привърженик, а защото е умеел да се оправя в организацията.

Инстинктът на продавач, който е притежавал Хъбард, му позволил постоянно да изкарва на пазара нови продукти и да привлича нови клиенти. Мицкевич пък се интересувал единствено от това как да измъкне повече пари от намаляващото „стадо“.  Например, той редовно издава стари материали в нови опаковки. Тази “Златна ера на технологиите” – кратък преглед на съществуващите сциентологически курсове – налагала на високопоставените ОТ да започват отново и отново всичко отначало, тъй като, по думите на Мицкевич, предишните достижения били “извън източника”, или от „хралупков тип“.  Между другото, ние сега сме в “Златна ера на технологиите – 2”.

Заедно с това се появили “Основите“. Мицкевич преиздал библиотеката от книги по сциентология на Хъбард, премахвайки ненужните точки със запетая. След това той осъществил грандиозно издаване на тази силно преоценени книги, наричайки ги книги “които Рон е искал да види” в противовес на тези, които вече е написал. На последователите им се наложило да купуват същите тези книги, които вече притежавали, и много копия за своите библиотеки. 

Най-накрая съществува и Международна асоциация на сциентолозите (МАС) – (“белите пари за черни дни”), резервният бюджетен фонд на култа, финансирана от последователите. Основана през1984 г., МАС е билапризванада помогне на сциентологията да намери начин да се избави от необходимостта да плащаданъци. Последователите не получават нищо за своите пожертвования освен фиктивнотозвание “Достоен за награда филантроп”. Ако те предоставят достатъчно сериознисуми, Мицкевич им подарява безвкусен трофей на ежегодното събрание на МАС. Никой не знае колко средства притежава МАС, но се предполага, че те се изчисляват в милиарди долари.

Забавно е, но работата на МАС противоречи на политиката на Хъбард. Основателят, разбира се, е бил твърде обсебен отпарите, но би предпочел да ги печели от продажба на нови продукти или услуги. Или,както е указано в писмото: “ПРАВЕТЕ ПАРИ,ПРАВЕТЕПОВЕЧЕ ПАРИ.КАРАЙТЕ ДРУГИТЕ ДА ПРОИЗВЕЖДАТ ТАКА, ЧЕ ДА ПРАВИТЕ ПОВЕЧЕ ПАРИ“. Но той категорично забранявал да се привличат дарения просто така.

Въпреки това Църквата на сциентологията е извънредно богата и способна да просъществува още дълго време. Все пак броят на нейните последователи непрекъснато намалява, а Мицкевич все повече зависи от малък брой  последователи с много пари, за да продължи да живее като своя  най-добър приятел Том Круз. Но най-големият проблем, който стои пред групата е, че хората вече не се боят от тях.

Том Круз пред последователи на Църквата на сциентологията

ПОТИСНАТИТЕ ЛИЧНОСТИ

Прословутият анти-сциентологически епизод “Залостен в килера” от анимационния сериал “Южен Парк” вероятно е отворил клапаните, а недружелюбната преса се е развихрила. Знаменитостите тихичко напускатЦърквата, принуждавайки я да разчита на триотоКруз, Траволта и Кристи Ели.

Чистките и отстъпничеството създали огромно общество от бивши сциентолози, които напуснали недоволни /някои от тях продължили да практикуват технологията на Хъбард, независимо един от друг/, но извънредно добре подготвени. Те са издали поредица от мемоари и интервюта за натиска вътре в Църквата. И журналистите с ентусиазъм пишат материали за сциентолозите.

Отстъпниците от Църквата ярко обрисували бита вътре в култа, в Морската организация. Всичко се оказало много по-лошо, отколкото мнозина са предполагали. Вече ни е известно доста повече за “Отряда на реабилитационните проекти” – системата за робски труд, която са използвали с цел възпитание на членовете, които са изпаднали в немилост.

Джена Мицкевич Хил – племенница на сегашнияуважаемдуховен лидер,е разказала в своите мемоари “От другата страна на вярата” как е използвала детски труд. Култът по-късно е разрешил това положение чрез въвеждането на забрана за жените от Морската организация да имат деца, налагайкиим режим на принудителенаборт. Скоро това излязло на бял свят благодарение на дългата съдебна биткана Лаура ДеКрешенцо.

Още един интересен факт за наличието в култа на импровизиран затвор “Ямата” в окръг Ривърсайд (Калифорния), в т.нар. „Международна база“за задържане на важни персони– най-често представители на международния отбор науправляващи култа – които са се провинили пред Мицкевич по един или друг начин. Като правило “Ямата” са използвали за изтезанияот страна на едни висши служителинад други висши служители, изтръгвайки от “провинилите се“показания за въображаеми престъпления.

В числото на затворените са били и някои от върхушката на сциентологията, например любимият на всички титулуван президент Хибер Йеншц, който не се е появявал пред публика вече 10 години. Говорило се, че Йеншц е на повече от 80 години и има слабо здраве, но се предполага, че той е наясно ствърде много тайни на организацията, за да му се позволи да излезе извън обсега й.

“Ямата“

За последователите (“енориаршите”), извън Морската организация, един от главните проблеми – освен постояното клинчене на пари от Мицкевич – е била “политиката на изключване”, отровното ядрото на сциентологията. Тя произлиза от концепцията на Хъбард за “Потиснататаличност” – идеята е в това, че сциентологията дава толкова очевиден отговор на всики световни проблеми, че всекинеинкритик непросто е подведен, новсъщност есоциопатична личност, с която на членовете на организацията е строго забранено да влизат в какъвто и дае контакт.

Несъмнено съществуват религиозни групи като Амиши или Свидетели на Йехова, които избягват общението с грешници, но сциентологията прилага това толкова безкрупулно, че мнозина от последователите, вероятно, са се разделяли със своите съпруги, деца, братя и сестри. Лоялността към групатаестоялапо-високо от дружбата и семейните връзки.

Тези факти съдържатвпечатляваща повторяемост и са засвидетелстваниот мнозина, в това числоотбивши ръководители, които сабилинай-близо до тайните в Църквата на сциентологията.Преди, на представителите на сциентолозите им е било лесно да твърдят, че политиката на “Честна игра”, за справяне с критиците- „Ако е възможно съсипете ги напълно“- казва Хабърд, е отдавна отменена. Но не и когато Майкъл Риндер, който лично е участвал в операциите на „Честна игра“, публично е заявил обратното.

Авторитетът на холивудските апологети също се оказал подкопан. Лия Ремини и Джейсън Бех, дълго време верни последователи, яростно критикуват учението. Ремини решава да зареже Църквата след изчезването на жената на Дейвид – Шели Мицкевич. Както и Йеншц – никой не я е виждал вече 10 години.

Най-голямо уронване обаче са предизвикали мемоарът “Безжалостен” на бащата на Дейвид – Рон – който описва доста нелицеприятна картина на това какъв човек е станал синът му.

КРАЯТ НА ВРЕМЕНАТА

Единственотокъсче от пъзела, което не достига за пълното унищожение на сциентологията – това е правителството на САЩ. Дезертьорите разказват  за закононарушения в огромни мащаби, но наказателната правосъдна система досега не е предприела никакви действия. Мнозина допускат, че това е, защото сциентолозите имат достатъчно пари, за да задавят всеки опонент в съда – или дасикупят влияние всвоята крепост във Флорида,Клиъруотър – но тук също присъства и политически елемент.

Това е любопитно, защото през 70-те години на 20-ти век сциентологията е била практически нелегално движение. За да спечелят своята битка с данъчните власти, те пуснали в ход “Операция Снежанка”(Operation Snow White)– разгърнатапрограмаза проникване и шпионаж спрямо правителството на САЩ, чрезвнедряване в държавните структури на членове на култа– по някои изчисления – най-крупната операцияпо вътрешен шпионажв американската история, която изпращаединадесетвисширъководителина сциентологията във федералензатвор.

Първасредтяхе била жената на лидера и ръководител на частнатаразузнавателнаагенцияна култа – Мери Сю Хъбард. РонХъбарде бил обвиняемв качествотомуна съучастник, но той минава в нелегалност и никой не говижда до края на живота му.

Но настроението на правителството забележимо се изменило през октомври 1993 г., когатоСлужбата за събиране на данъци на САЩ, изтощенаот постоянните съдебни дела с култа, накрая осигурявана сциентологията статут на освободена от данъциорганизация. Оттогава Външното министерствона САЩвзима страната на сциентолозите в борбата им с чуждите правителства. Например Германия забранява на сциентолозите да работят в правителството и държи организациятапод зорко наблюдение като диверсионна група след конфликта „Операция Снежанка“.   

Имало е предположения, че администрацията на Клинтън ебила заинтересована да развива просциентологически възгледи,задаукреписъюзана Демократическата партияс Холивуд. Дали това е вярно или не,не може да се твърди със сигурност, но е факт, че приадминистрациите на Буш и Обама не е забелязана промяна на политическаталиния в това отношение.

Въпреки всичко,товаположениене може да продължава дълго. Репутацията на сциентолозите непрекъснато се влошава.Дори защитниците на вероизповеданията и сектите започват да забелязват, че да защитаваш тази група е равносилно на това да защитаваш Фундаменталистката Църква на Исус Христос на светиите от последните дни на Уорън Джефс (осъден на доживотен затвор и на още 20 години отгоре за два случая на изнасилване на непълнолетни). Първата поправка към Конституцията на САЩ гарантира на религиозните групи свобода от преследване от страна на държавата, но както е забелязал и Джефс, тя не гарантира същото по отношение на незаконните дейности.

Скоро и останалите привърженици ще открият, че да защитаваш сциентологията се заплаща твърде солено.

Източници:

https://matveychev-oleg.livejournal.com/11302033.html

https://www.jacobinmag.com/2016/08/scientology-hubbard-miscavige-tom-cruise-tax-exempt/