pole-copy.jpg

Новини

Зиона Чана е роден 1945 г. в малко селце, което е отдалечено на стотици километри от всякаква по-развита цивилизация. Семейството му още от тогава е богато за региона и се занимава основно с производство на мебели. Зион започва с нормално детство и се жени за първи път на 17 години за три години по-възрастна от него жена. И тогава започва епичната му семейна история.

Полигамията в Индия е забранена, но в закона е отворена вратичка, че за специални случаи е възможна, когато призната от правителството религия го изисква. Колкото и да е странно, такава религия е успял да измисли и регистрира при официалните власти неговия баща през 1942 г. - тя се нарича се "Чана Пауъл" (оригинално "Чхалионг Пауъл" по малкото име на създателя си, а после преименувана на фамилното име) и се води за вид християнска секта. Съществена част от религията им, която ги отличава от всякакви други християнски секти, е именно полигамията - нямат особени претенции за нищо друго специално освен нея. Самият баща на Зиона е имал 7 жени и 29 деца (15 дъщери и 14 сина), като Зиона е най-големият от тях и именно заради това наследява баща си след смъртта му.

Заседание на представители на различни центрове и Църквата„Трябва да бдим и да не допускаме разрастването на сектанските общности, но с мисълта, че лекуваме тези, които са се увлекли в тях“, каза Негово Светейшество Българският патриарх Неофит днес, съобщават от Софийска митрополия.

Поводът на изказването е среща на междуправославно ниво за обсъждане мерките за противодействие на гибелните ереси и секти от страна на православния свят, както и в търсене на решение по украинския църковен въпрос.

Източник - Dveri.bgДумата „гуру“ (учител) днес е позната на всеки и нейният смисъл, мисля, е ясен. Тя дойде до нас от някои източни религии, по-специално от индуизма. В някои източни религии ясно дават да се разбере, че ако един адепт няма гуру, то той е кръгла нула и не може да достигне никакви духовни висоти, той ще пропадне.

На 7 и 8 юни в големия салон на Софийска света митрополия се проведе първата международна антисектантска конференция. Организирана по почин на Центъра за проучване на нови религиозни движения, конференцията се проведе с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. От страна на митрополията основни координатори бяха Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, и д-р Андрей Касабов, началник на Културно-информационния отдел на митрополията. Организационен комитет, в който влязоха специалисти от ЦПНРД и преподаватели от Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, подготви програмата на конференцията. Бяха поканени от чужбина експерти-сектоведи от Русия, Сърбия, Северна Македония, с които българският антисектантски център от години успешно си сътрудничи.

Александър Дворкин

Често може да се чуе изявление на разни псевдо-библейски сектанти: “Ами, ние живеем според Писанието, ние сме библейски християни, а вие, дето наричат себе си православни, винаги се позовавате на някакво си Предание. Та нали още Иисус е изобличавал преданието на старците, имайки предвид фарисеите?! Излиза, че вие, позовавайки се на Преданието, сами се оказвате фарисеи”. Този стереотип да се противопоставят Писанието и Преданието, усещането за тяхно почти онтологично различие много пречи смислено да се организира противосектантска полемика. Затова ще се опитаме да разберем, що е това Предание.