pole-copy.jpg

Автор на материала: Пламен Сивов - Православие.Бг
От няколко месеца едно име – Алекс Орбито – шества из родните сайтове и телевизионни студиа, предава се от уста на уста и образува възбудени завихряния в средите на българската духовност – онази от популярните предавания за необяснимото, невероятното, мистичното и възвишеното.

Медийният кинжал на въпросната духовност, списание “Осем”, произведе и представи на предварително добре обработената си публика пълнометражен документален филм с елементи на разсъждение – “Човек на вярата”, чиято премиера беше на 9 юли тази година в Зала 1 на НДК. За подгряване на премиерата бяха разпространени видео-обръщения на известни българи (предимно от областта на културата, журналистиката и новата мистика), които вдъхновено повтаряха пред камера еднотипни послания – а именно, че въпросният “човек на вярата” е жив светец; че здравето и болестите са въпрос на вяра; че да отворим сетивата си; изобщо – че совите не са това, което са.

За промоцията на посещението на лечителя Алекс Орбито (човекът на вярата) бяха ангажирани всички възможни кръгове извън това, което обикновено се разбира под “лечение” и “вяра” – тоест, всичко извън класическата медицина и традиционната вяра. За сметка на това маркетингът беше поверен на разпознаваеми личности като диригента Йордан Камджалов [1] (активен член на дъновистката общност), Галина Герасимова [2] (от ръководството на същата тази общност), Розмари Де Мео [3] (организаторка на курсове за обредно наричане и магии за деца), певицата Диана Дафова и др. Отсъствието от тази група на звезди като Наталия Кобилкина (основателка на академията “Щастлива жена”) си обяснявам единствено с тясната специализация на Кобилкина в областта на женската сексуалност, а на ютубърката Цеци Стоянова – с принципното й схващане, че всякакво лечение извън клизмите и пиявиците е бошлаф работа.

Така или иначе, организаторите на посещението на Алекс Орбито в България успяха да свържат филипинския лечител в щастливо единство с идеите на Бялото братство (снимки на Орбито на фона на дъновистка паневритмия в Рила [4]) – медиен ход, прицелен точно в центъра на хаотичното брауново движение от идеи и представи в главата на пост-модерния, склонен към тайни и загадки българин. Не знам дали поради липса на време, или заради лятната отпуска на Светия Синод, тандемът “списание Осем – Бялото братство” е пропуснало да си осигури официално становище на Църквата против своя гост Алекс Орбито – обикновено острата реакция на Синода в такива случаи осигурява допълнително медийно покритие. Надявам се при следващите гостувания на лечителя този PR-пропуск да бъде поправен.

Кой е Алекс Орбито?

Роденият през 1940 г. Орбито е филипинец. Официалната му биография, изобилстваща с класически за жанра елементи (бедно семейство, просветление след удар от гръм, първоначално нежелание да се отдаде на призванието си и т.н.) се вписва в един специфичен контекст – възникването на традицията на т. нар. psychic healers (екстрасенси-лечители) и psychic surgeons (екстрасенси-хирурзи) в Бразилия и Филипините през 50-те и 60-те години на миналия век. Същината на техните методи се заключава в това да създадат илюзия в пациента, че извършват хирургична интервенция (обикновено с голи ръце) и че отстраняват увредени органи и тъкани, като при тези действия не остават видими следи и белези върху тялото [5].

    Алекс Орбито е може би най-успешният представител на това течение, успял да превърне дейността си в многомилионен международен бизнес.

Първите свидетелства за подобни процедури датират от 40-те години на 20-ти век, когато филипинците Елеутерио Терте и Тони Агпаоа започват да обучават свои ученици. Първоначално практиката им е свързана с Християнския спиритистки съюз на Филипините – окултна ню-ейдж група. От самото начало лечителите използват активно телевизията и изобщо визуалните медии, за да рекламират дейността си. Сред бедното население на Бразилия и Филипините, което няма възможност да плати за скъпоструващи операции, комбинацията от вяра в духове, илюзията за истинска операция и плацебо-ефектът се оказва златна мина.

В края на 50-те филипинските лечители попадат в полезрението на американските медии. Следващите две десетилетия са доста плодотворни за “филипинското чудо” на американска почва – това са годините на Виетнамската война, началото на хипи-движението и свързаното с него движение “Ню Ейдж” (Нова епоха), в което избуяват всички възможни видове псевдонаучни и окултни течения. Не е случайно, че една от най-влиятелните поддръжнички на Новата епоха, актрисата и писателка Шърли Маклейн, отделя специално внимание на Алекс Орбито и неговите методи в книгите си.

На този фон се появяват и местни адепти на филипинските лечители. През 70-те години нашумява дейността на Уилиърд Фулър – “екстрасенс-зъболекар”, за който се твърди, че предизвиква спонтанна поява на зъбни пломби, че превръща по чудодеен начин сребърни пломби в златни и дори предизвиква растеж на нови зъби. При проверка от професионални зъболекари на пациенти, “лекувани” от Фулър, се оказва, че “златните” пломби са всъщност никотинови отлагания, а чудодейно появилите се нови сребърни пломби в устата на пациентка са били там преди “лечението”, а пациентката признала, че била забравила за тях.

Не закъсняват и по-сериозните скандали. През 1984 г. известният комик Анди Кауфман, диагностициран с рак на белите дробове, пътува за Филипините, за да се подложи на “безкръвна операция” при местни лечители. Тамошните “хирурзи” заявяват, че са отстранили големи ракови тумори от тялото му, а самият Кауфман твърди, че ракът му е излекуван. Същата година той умира от метастазите на рака.

Как “лекуват” лечителите като Алекс Орбито?

През 1975 г. американската Федерална комисия за търговия (FTC) излиза с официално становище, в което заявява, че “екстрасензорната хирургия не е нищо друго, освен пълна измама”. Поводът е дейността на туроператорски фирми, предлагащи пътувания до Филипините за провеждане на “безкръвни операции”. През 1976 г. в документ на същата комисия четем:

    “Беше установено, че т. нар. “екстрасензорна хиругия” е чиста проба фалшификация. [По време на процедурата] тялото не се отваря и никаква “хирургия” не се провежда – нито с голи ръце, нито по друг начин; нищо не се отстранява от тялото. Цялата “операция” е жалка измама, извършвана посредством сръчност на ръцете и други подобни трикове и с помощта на различни предмети”.

Разобличаването на измамите на филипинските “лечители” и техните последователи дължим както на лекари и учени (например д-р Уилям Нолън, който още през 1974 г. установява и публикува множество случаи на измама при “безкръвните операции”), така и на гилдията на илюзионистите, които определят тази практика еднозначно като “sleight of hand confidence trick” (илюзия, основана на доверие и сръчност на ръцете). Сред известните илюзионисти, демонстрирали нагледно как точно се провеждат чудодейните “лечения” с помощта на фалшива кръв, найлонови торбички и сурови пилешки дробчета, са Джеймс Ранди, Милбърн Кристофър и Крис Ейнджъл.


    https://spisanie8.bg/новини/психология/3653-алекс-орбито-на-паневритмия.html
    https://en.wikipedia.org/wiki/Psychic_surgery
    http://www.futurescopes.com/psychic/psychic-fraud/2414/fraud-psychic-surgery
    https://www.theglobeandmail.com/news/national/psychic-surgeon-a-heel-not-a-healer-police-say/article18229646/
    http://skepdic.com/psurgery.html
    http://www.religionnewsblog.com/759/fake-healing-filipino-psychic-takes-indians-for-a-ride