pole-copy.jpg

Обвиненият в тероризъм от спецпрокоратурата 16-годишен младеж Мартин Елианов Попов е ученик в пловдивската Езикова гимназия „Иван Вазов“ – т. нар. Руска гимназия. Преди това Мартин е бил възпитаник на 41-о ОУ „Райна Княгиня“, откъдето го определят като будно дете и добър ученик. Според съобщението на ПИК момчето учи в 10 клас и по данни от съобщението във вчерашния ден е бил на училище.
Бащата на Мартин, Елиан Младенов Попов, известен бизнесмен от гр. Пловдив, първи сигнализира в ДАНС и МВР за радикалните наклонности на сина си и връзките му с вербовчик от Ислямска държава.

Връзките на ученика с ИД са се задълбочили дотолкова, че той планирал терористичен атентат в Пловдив, в училище в града. Атентатът е планиран за края на юни, когато приключва учебната година за ученици от 9 до 11 клас.
След ареста по сигнал на бащата, младежът е задържан първоначално за 24, а впоследствие и за 72 часа. От прокуратурата допускат, че вербуването е било в продължение на месеци или година.
В дома на детето е открито знаме на ИД, самата вербовка е била провеждана през социалните мрежи, като в напреднал стадий се прехвърля в секретен чат в Телеграм (популярна система за съобщения и комуникации в интернет през мобилни устройства). Там е имал възможността да гледа стотици клипове с атентати и дори е взел решение да приеме исляма. При претърсването на дома също са открити и сглобки на взривни вещества и самоделни взривни устройства.
Според Иван Гешев това е типичен случай за вербуване и радикализиране на непълнолетно лице. Едновременно става дума за дете и за жертва на умели вербовчици, които са най-ценният капитал на подобни организации. За радост тази лична трагедия на потърпевшия младеж не е била развита до край. А за съжаление практиката за радикализация на младежи в интернет е най-новата реална опастност.