pole-copy.jpg

В последните дни в медиите у нас се наблюдава негодуване срещу самопровъзгласилия се за лечител и гуру руски милиционер от град Калуга Владимир Овсянников. Според източници, сигнализирали за проблема с мнимия лечител, той от няколко години е окупирал пещерата Утробата край гр. Кърджали и нарича себе си „пазител на древните тайни”.

Овсянников пребивава в пещерата заедно с котката си всяка година от пролет до късна есен. През зимата се връща в Русия, където имал собствен култ и множество последователи.

По външни признаци прави впечатление, че той смесва няколко различни религиозни практики. Например: облича се в бяло и оранжево, с което напомня индуистки и будистки монаси, и призовава за медитация и аскетичен живот, типично в техен стил.

Овсянников твърди, че е тибетски монах, ученик на Далай Лама и Сай Баба. Амулетите, с които търгува обаче, са от келтската и скандинавската религия, като ги нарича тотеми за защита.

Що се отнася до практиките и „специалните“ сеанси и ритуали, вярванията и идеите му остават неясни, защото са „тайна”, достъпна само за избрани негови последователи. При по-задълбочено проучване става ясно, че тези „избрани“ последователи са всъщност хора, които са си платили за провеждането на сеансите.

Част от техниките, които използва (доколкото те са достъпни за обществеността), напомнят тантрически практики. Предвид претенциите му за подпомагане на зачеването на свръх-деца, би могло да се направи аналогия с учението на друг скандален гуру – Ошо.

Освен с медитация и неясни окултни техники гуруто се занимава и със сериозна туристическо-търговска дейност. Наред с продажбата на „заредени“ амулети, продажба на картини, за които има претенции да са носители на лечителска енергия, организира пътувания и разходки с „енергийно влияние” на групи от руски туристи, като всичко е свързано с древното тракийско светилище. Правил е опити да събира такси за посещаване на пещерата от други туристи, дошли просто да разгледат българското историко-културно наследство, което при това е национален паметник на културата. За радост, тези опити остават неуспешни, но остава въпросът: защо изобщо е позволено това пребиваване и цялата му религиозна дейност без да се вземат мерки от страна на държавата? Според българските закони той няма право да развива религиозна дейност без да има разрешение и регистрация от съответните държавни органи, като за целта ще трябва да представи и ясна доктрина на изповядваната религия и всички практики, свързани с нея, а те до момента остават пълна мистерия.

Най-фрапиращото от всичко известно за Владимир Овсянников е претенцията му за осъществяване на „непорочно зачатие” благодарение на техниките, които използва. Разбира се, не за всяка жена било възможно да достигне това „щастие“ да зачене и роди „специално“ дете. „Щастливките“, на които им е дадено това, трябва да са млади жени, между 18 и 28-годишна възраст, неомъжени, без връзка в живота си, да не ядат месо и да имат възможността поне половин година да се отдадат изцяло на гуруто и неговите „медитационни“ и „енергийни“ техники.

Всеки здравомислещ човек ще прозре абсурда в такива твърдения. От постовете, които руският гуру публикува в своята фейсбук-страница, човек остава с впечатлението, че той не е съвсем адекватен. При все това се оказва, че верни последователи все пак се намират, дори в изобилие.

Разбира се, според свободата на човешките права всеки може да вярва в каквото си иска, но няма право да налага своите вярвания на другите, както се опитва да прави този самопровъзгласил се „пазител“. Още по-малко е редно това да се извършва в страна, която не е негова родина, да окупира паметник на културното наследство и да развива търговска дейност. Като се вземе предвид и фактът, че за техниките, които използва, на практика не се знае почти нищо, няма никакви гаранции, че те не биха довели до сериозни последици за здравето на доверилите му се хора.