ВходЗа „Православная Церковь Онлайн“ и за опасностите, които крие „духовният фастфууд“ ПДФ Печат Е-мейл
Написано от Превод от руски Теменужка Витанова   
Събота, 05 Август 2017 18:32

Протоиерей Александр Новопашин

Източник: Сайт собора во имя святого благоверного князя Александра Невского[1]

 

Моето съветско дество добре усвои пословицата „Който не работи не трябва да яде“, обаче постсъветската младост помни ироничния тост от епохата на перестройката: „Да пием за това - всичко да си имаме и за това нищо да ни няма!“ И съвременната социална култура в лицето на нашите съграждани фактически възпроизвежда в живота тази „формула на успеха“: „как всичко да си имам, при това нищо да не правя и за нищо да не отговарям“, „как да спечеля милиони долари, без особено да се напрягам“. Пазарният закон гласи: „Търсенето поражда предлагането“, и щом има търсене на лесно постигане на „максимален“ резултат, то няма да чакаме дълго и съответните инициативи. И ето, вече рекламните блокове пъстреят с многобройни предложения: „научи английски за пет дни“, „стопи коемните тлъстини за един час“, „научи 1С счетоводство за 10 минути“. Би било много странно, ако религиозната област не беше попаднала под влиянието на тази култура на „тоталната аванта“. И, действително, вече сме свикнали с това, че представителите на тоталитарните секти обещават на последователите си „царството небесно“ само за едно „богослужение“ във вид на весело купонясване на вечеринка. За съжаление, по косвен начин нещо подобно е засегнало и онези, чийто поглед е насочен към Православието.

Последно променен на Събота, 05 Август 2017 18:57
продължава>
 
Как да разпознаем социопата и как да се предпазим от неговото влияние ПДФ Печат Е-мейл
Написано от Превод от руски: Станислава Кьосева   
Петък, 04 Август 2017 19:03

На пръв поглед – нормален човек, по нищо не се отличава от останалите. Нещо повече – често е умен, открит и харизматичен, направо душата на компанията! Няма го и всички са отегчени: къде ни е остроумният веселяк, жизнелюбивият симпатяга, който намира подход към всеки и няма да откаже внимание никому? Трудно е да се повярва, че зад изтъканата от изключително положителни черти маска може да се крие потенциален пациент на психиатрията. В тази статия ще ви разкажем по какви признаци да ги разпознавате, как да не се хващате на въдицата му и как да се държите с такива хора.
Какъв всъщност е социопатът, коя е причината за патологията?
Социопатът е човек, напълно лишен от чувство за отговорност, съвест, срам. Това е казано накратко. Ако се разровите по-надълбоко в научните дебри, можете да научите нещо интересно за вашето собствено, тоест за човешкото развитие. И така, има две версии за появата на социопатията. Първата: причината е във възпитанието, социалната среда, детските психологически травми. Втората: причината е в генетически дефект.
Учените говорят за две форми на съществуване на човека от самото рождение: от една страна, това е биологическо, най-умното същество на земята; от друга страна, той е социално същество, тоест не живее в пустинята в горда самота, а в общество с присъщите му материална и духовна култура. Затова на човешкия геном е присъщо, извинете за тавтологията, човечност, която се инжектира в него в продължение на хилядолетия.

Последно променен на Петък, 04 Август 2017 19:16
продължава>
 
В орбитата на лековерието: Алекс Орбито ПДФ Печат Е-мейл
Написано от Пламен Сивов   
Събота, 05 Август 2017 18:44

Автор на материала: Пламен Сивов - Православие.Бг
От няколко месеца едно име – Алекс Орбито – шества из родните сайтове и телевизионни студиа, предава се от уста на уста и образува възбудени завихряния в средите на българската духовност – онази от популярните предавания за необяснимото, невероятното, мистичното и възвишеното.

Медийният кинжал на въпросната духовност, списание “Осем”, произведе и представи на предварително добре обработената си публика пълнометражен документален филм с елементи на разсъждение – “Човек на вярата”, чиято премиера беше на 9 юли тази година в Зала 1 на НДК. За подгряване на премиерата бяха разпространени видео-обръщения на известни българи (предимно от областта на културата, журналистиката и новата мистика), които вдъхновено повтаряха пред камера еднотипни послания – а именно, че въпросният “човек на вярата” е жив светец; че здравето и болестите са въпрос на вяра; че да отворим сетивата си; изобщо – че совите не са това, което са.

Последно променен на Събота, 05 Август 2017 18:57
продължава>
 
Даваш 65 лева, ядеш слънце ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Пламен Сивов   
Събота, 05 Август 2017 19:00

Автор на статията: Пламен Сивов - Православие.Бг

Още неотзвучали 333-те Гинесови гайди, съпровождащи лекцията на гуруто Шри Шри Не-знам Кой Си, който онзи ден сподели вижданията си за “Изкуството да живееш” пред очевидно слабите в това изкуство българи, получавам в пощата си покана със следния текст:

“Имаме огромното удоволствие да ви поканим на първото гостуване на австралийката Jasmuheen – жената, която не се храни с физическа храна от 1993 г.

През тези почти 20 години тя получава енергията за физически живот от Слънцето, Земята и Вселената. Начинът за хранене с прана е описан подробно в книгите й. В днешно време определена за феномен, тя обикаля света, за да предаде умението си на хората с главната идея, че всеки човек е способен да го постигне, стига да поиска”.

продължава>
 
Филмът "Това не ме засяга" на отец Александър Новопашин ПДФ Печат Е-мейл
Написано от Administrator   
Петък, 30 Юни 2017 07:46

Последно променен на Събота, 05 Август 2017 18:55