ВходОсъзнатата медитация - една от последните заблуди на източните религиозни влияния ПДФ Печат Е-мейл
Написано от Д-р Милка Баръмова   
Сряда, 01 Март 2017 23:49

Майндфулнес медитация или т. нар. осъзната медитация е нещо относително ново, което нашумя през последните години. Тя постепенно става много популярна и се практикува от известни личности като Ема Уотсън, Кейти Пери, Борис Джонсън, Давина МакКол и други. Едновременно с това обаче се използва и от много нови религиозни движения и от практикуващите алтернативни терапии.
Самата осъзната медитация води началото си от ХХ век и се свързва с името на будисткия монах У Нарада (1868-1955 г.) от Бирма (сега Мианмар). Неговият ученик Махаши Саядо (1904-1982 г.) обаче е този, който популяризира т. нар. нов бирмански метод или метод махаши, който включва именно осъзнатата медитация. В наши дни осъзнатата медитация се свързва с т. нар. лек будизъм, т. е. с будизма без важните му постановки или още по-накратко казано – със западния будизъм.

Последно променен на Сряда, 01 Март 2017 23:53
продължава>
 
Откриха дете, похитено от руската секта, чиито лидер беше задържан в Бургас ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Administrator   
Петък, 09 Юни 2017 08:29

Източник: EPA/БГНЕСПетгодишното момче, отвлечено от сектантите, е било намерено в Беларус, както съобщава сайтът вести.бг, позовавайки се на Българската телеграфна агенция.

Детето било похитено в северната част на Москва преди близо година. В момента се решава въпросът за неговото връщане у дома. То живеело с дядо си и баба си, преди да бъде отвлечено от апартамента им от членове на религиозната секта "Каула-Дхарма", която действа в Беларус, Украйна и Русия. Тя се занимава със склоняване към проституция и трафик на хора с цел сексуална експлоатация, включително в ЕС и САЩ, дори в Мексико.

Последно променен на Петък, 09 Юни 2017 15:06
продължава>
 
„Духовното общество ‘Небесна дъга’” на Ханс-Юрген Хумес – още една религиозна общност от „екологичен“ тип в България ПДФ Печат Е-мейл
Написано от д-р Милка Баръмова   
Събота, 11 Февруари 2017 11:24

altПреди около година и половина (август 2015 г.) българските, а и две-три чужди медии писаха за заселили се в България, в ивайловградското село Одринци, немци, които се откъснали от светския си начин на живот в Германия и дошли да водят тук природосъобразен такъв и постепенно се обособили в комуна с явен религиозен уклон.

Става въпрос за мини (към момента) религиозната общност от „екологичен“ тип, която носи името „Духовно общество ‘Небесна дъга’“. Други подобни, но в по-големи мащаби са вече познатите ни руски „Анастасия“ и „Църква на Последния завет“ на Виссарион.

Последно променен на Понеделник, 13 Февруари 2017 20:09
продължава>
 
Представяне на българското издание на Сектознание на Ал. Дворкин ПДФ Печат Е-мейл
Написано от ЦПНРД   
Сряда, 26 Април 2017 18:58

Издателство „Омофор“ и ателие-книжарница "Къща за птици" на фондация "Покров Богородичен" организират премиерата на книгата „„Сектознание. Тоталитарните секти: опит за систематично изследване“ на проф. Александър Дворкин. Книгата ще бъде представена от Неврокопския митрополит Серафим, проф. д-р Иван Желев Димитров, председател на ЦПНРД, и Андрей Романов, преводач. 

Събитието ще се състои на 27 април, четвъртък, от 18.30 ч. в книжарницата "Къща за птици" на ул. "Проф. Асен Златаров" № 22.

Входът е свободен.

 
Форум „Православието срещу духовната криза“ ще се проведе в Благоевград ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Administrator   
Събота, 13 Май 2017 22:42

С благословението на Неврокопския митрополит Серафим, Православният център на Неврокопска св. митрополия, Община Благовеград и  Общинския съвет по наркотични вещества организират форум под надслов „Православието срещу духовната криза“. Събитието е двудневено в дните 15 и 16 май 2017 г. и ще се проведе в общинската зала „22 Септември“ в Благоевград. Откриването ще бъде на 15 май  понеделник от 10 ч.

Форумът е под надслов стих от убития през 1948 г. Неврокопски митрополит Борис, а зададените на лекторите теми са коментирани от Владиката през един не далечен период от нашата история, но актуални, вечни и винаги вълнуващи.
Първия ден от форума ще разглежда проблема за формиране на личността и наркотичните зависимости сред младежта днес. Втория ден ще бъде представен руския игрален филм „Редом с нас“ на отец Александър Новопашин, който разглежда тоталитарното въздействие на сектите и крайните им прояви като екстремизъм и тероризъм.
Организаторите се надяват форума да стане ежегоден.
За участие във форума заявки можете да изпращате на имейл: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. .

Последно променен на Събота, 13 Май 2017 22:45
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 Следваща > Край >>

Страница 1 от 3