pole-copy.jpg

Новини

Във връзка с казуса на сваленото от ефир предаване „Вяра и общество“ възникнаха много въпроси, които наистина откриха както чисто богословските аспекти на дебата, така също отприщиха сериозни социални напрежения, свързани със свободата на изразяване в общестествените медии. Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков, разбира се, има своите правомощия по закон, но начинът, по който той ги упражни в последния случай, е определено притеснителен. Да напомним, че в самото начало, след като спря подготвените вече летни повторения на предаването, Е. Кошлуков отрече да обмисля кардинални промени и че съществува конфликт от друг характер с екипа на Горан Благоев, като се аргументира с финансови и структурни промени в телевизията във връзка с настъпилия летен сезон.

За съжаление във времена на страх и загуба на ориентири като днешните активността на различни окултни и езотерични течения сякаш надминава себе си. Като средство срещу страха и паниката се проповядва „изчезване“ в паралелни „духовни” светове на ангели, архангели и въобще в едно не „от мира сего” „духовно“ пространство. Което въобще не е духовно, а за съжаление по-скоро е инфернално. Особено изявени в това отношение са представителите на т. нар. „ангелология“, „ангелотерапия“, „ангелски карти за гадаене“ и пр. И у нас, както и в други страни, години наред се издават и разпространяват „мистичните наръчници“ на една калифорнийка, бивш психиатър (!). Казва се Дорийн Върчу(DoreenVirtue) и минава занай-известната съвременна писателка на ню-ейдж литература.

Свещ. Георгий Максимов, храм „Св. Сергий Радонежки”, Москва

За спам-съобщенията от „атонските старци“ (всички да начертаят кръст вечерта над вратите си)

Дмитрий Лунин моли да изкоментирам съобщението, дошло от Света гора, че светите отци призовават всички православни християни да поставят кръст от обратната страна на вратите по домовете си или да помажат с елей и така нататък– такива съобщения днес се разпространяват в WhatsAppили в други месинджъри.

В последните дни в медиите у нас се наблюдава негодуване срещу самопровъзгласилия се за лечител и гуру руски милиционер от град Калуга Владимир Овсянников. Според източници, сигнализирали за проблема с мнимия лечител, той от няколко години е окупирал пещерата Утробата край гр. Кърджали и нарича себе си „пазител на древните тайни”.

Овсянников пребивава в пещерата заедно с котката си всяка година от пролет до късна есен. През зимата се връща в Русия, където имал собствен култ и множество последователи.

По външни признаци прави впечатление, че той смесва няколко различни религиозни практики. Например: облича се в бяло и оранжево, с което напомня индуистки и будистки монаси, и призовава за медитация и аскетичен живот, типично в техен стил.

Овсянников твърди, че е тибетски монах, ученик на Далай Лама и Сай Баба. Амулетите, с които търгува обаче, са от келтската и скандинавската религия, като ги нарича тотеми за защита.

За съжаление това е самата истина. Сектата на Шри Рави Шанкар жъне успехи в българското обществено пространство. Тя проведе масови сеанси с религиозен характер в голямата зала на НДК през миналата седмица. С това спечели много сериозни средства, защото цените на „обучението“ бяха между 300 и 500 лева срещу никакви разходи освен... омайващи приказки на неприятно ухиления гуру. Но печалбата от завладените позиции в българското общество е не по-малка.